Wizyta studyjna seniorów z Żarek w ASKu

Goście

We wtorek, 26 lipca 2016 r., gościliśmy ponad 50 osobową grupę seniorów, przedstawicieli Urzędu Miasta i Gminy oraz radnych z Żarek (woj. śląskie, powiat myszkowski).

Goście odwiedzili ASK, chcąc poznać działalność stowarzyszenia na rzecz lokalnej społeczności, w tym angażowania mieszkańców, szczególnie seniorów, do aktywności społecznej i obywatelskiej.

Znajomość z mieszkańcami Żarek zapoczątkowana została w roku 2015, kiedy nasza animatorka, Justyna Szyndler, prowadziła przez 4 miesiące spotkania animacyjne z lokalną grupą inicjatywną seniorów w ramach projektu „Senior z Wigorem, czyli partycypacja społeczna osób starszych” realizowanego przez Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych CRIS.

W trakcie spotkania w ASKu zaprezentowaliśmy działalność Stowarzyszenia w kontekście animacji społecznej miejsc i ludzi, szczególnie starszych mieszkańców. Prezentowaliśmy zrealizowane w tym obszarze projekty, m.in. Światło na Park, Kultura 50+ na obszarach wiejskich Śląska, Raciborski Festiwal Sztuki „Ciało-Duch-Miasto”.

Wizyta służyła prezentacji dobrych praktyk w przedsięwzięciach obywatelskich oraz inspiracji naszych gości do działań w swoim miejscu zamieszkania.

Goście z Żarek zwiedzili również kaplicę w Zamku Piastowskim w Raciborzu, Rynek i ulicę Długą.

Partnerem spotkania był Przystanek Kulturalny „Koniec Świata”, który użyczył nam salę w Galerii za Szafą i częstował smakowitymi słodkościami oraz napojami.

Spotkanie prowadzili Justyna Szyndler i Piotr Dominiak.

Fot.: ASK.