Światło na Park. Artystyczna rewitalizacja Ogrodu Jordanowskiego w Raciborzu

swiatlo

Ogród Jordanowski w Raciborzu znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie centrum miasta. Obecnie jest mocno zdewastowany i niefunkcjonalny. Jednocześnie, spełnia ważną rolę dla okolicznych mieszkańców, którzy korzystają z Ogrodu, choć muszą siedzieć na zniszczonych i niewygodnych ławkach, czasem murkach. Brakuje konstrukcji zabawowych dla dzieci. Infrastruktura Ogrodu jest mocno zniszczona.

Niemniej, zachowała się struktura układu ogrodu wg koncepcji Henryka Jordana, pomysłodawcy i założyciela pierwszego Ogrodu Jordanowskiego w Krakowie. Poza potrzebą modernizacji, miejsce to wymaga działań, które wprowadzą weń nową energię, zaktywizują jego sąsiedztwo i sprawią, że stanie się ono ciekawe i chętnie odwiedzane przez mieszkańców, w tym również z innych części miasta.

Stąd zrodził się pomysł na realizację działań artystycznych związanych z Ogrodem Jordanowskim w Raciborzu, z aktywnym udziałem mieszkańców. W ramach projektu „Światło na Park. Artystyczna rewitalizacja Ogrodu Jordanowskiego w Raciborzu” zrealizowaliśmy:

• Warsztaty filmowe dla dzieci i młodzieży zorganizowane w Centrum Młodzieżowym „Przystań” znajdującym się w bezpośrednim sąsiedztwie Ogrodu. W efekcie powstał film pt. „Jordan” nawiązujący do postaci Henryka Jordana. Koncepcję filmu wymyślili oraz role zagrali uczestnicy warsztatów.
  • Warsztaty plastyczne dla Seniorów – również zostały zrealizowane w Centrum „Przystań”, gdzie działa Akademia Społeczna „AS’ – grupa nieformalna dorosłych, w tym w większości Seniorów. Celem spotkań było
    stworzenie instalacji plastycznej opartej na wywołaniu i konfrontacji ze wspomnieniami z dzieciństwa w
    obszarze własnego podwórka i sąsiedztwa. W wyniku prac powstały „portrety” plastyczne i opisy
    podwórek z czasów dzieciństwa uczestników warsztatów.
  • Warsztaty bębniarskie – uczestnicy poznali podstawowe rytmy bębniarskie: tumbao, afrokuban i
    Senegal. Przy pomocy muzyki bębnów mogli odkryć drzemiący w grupie potencjał i nowe horyzonty
    wspólnego działania.

Kulminacyjnym działaniem projektu był Piknik Artystyczny w Ogrodzie Jordanowskim. W czasie kilkugodzinnej zabawy odwiedzający Piknik wzięli udział w kilku różnych działaniach animacjach i zabawach warsztatowych, m.in.:
– szydełkowali kolorową, dziewiarską instalację pt.: „Kwiato-pajęczyna”, którą rozpięto na metalowej siatce przy boisku,
– posadzili kilkanaście wrzosów podarowanych na akcję przez raciborskich kwiaciarzy,
– wybudowali domki dla owadów z patyków, bambusa, trzciny, kory i szyszek; domki zostały umieszczone w Ogrodzie,
– wykonali lampiony ze słoików, szklanek, kielichów ozdobionych techniką decoupage oraz kolorowymi sprayami.

Zorganizowane zostały również rodzinne gry i zabawy.

W trakcie Pikniku obyła się wystawa prac portretów wykonanych przez Seniorów w ramach warsztatów.

Na finał Pikniku zaprezentowany został film „Jordan”, odbył się bębniarski występ muzyczny oraz pokaz capoiery.

Kulminacyjnym punktem natomiast było rozświetlanie Ogrodu o zmierzchu z wykorzystaniem wykonanych w trakcie Pikniku lampionów, a także sztucznych ogni, latarek, telefonów komórkowych.

Projekt realizowany był od września do listopada 2014 r. i dofinansowany został ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich – FIO Śląskie Lokalnie.

Fotogaleria:

Fot.: A. Luterek.